24. jun – Inovacije u oporavku posle moždanog udara – Australija

0
352

Ljudi koji prežive moždani udar, često se bore sa teškim posljedicama. Potrebno je i nekoliko mjeseci fizikalne terapije da bi ponovo mogli da počnu da osjećaju udove ili probude čulo dodira. Prototip vještačke ruke, koji je nedavno razvijen, pomaže im da osjete toplo i hladno ili da razlikuju staklo od kartona. Ova inovacija predstavljena je na sajmu tehnologije Brain Convention u Londonu.
Ova rukavica može biti važan instrument u rehabilitaciji pacijenata koji su preživjeli moždani udar. To je taktilna aplikacija koja koristi mehaničke ili električne stimulanse kako bi proizvela osjećaj dodira, toplote i hladnoće, glatkog i grubog. Britanska kompanija Morgan Inovation razvila je ovu spravu u saradnji sa istraživačima Univerziteta u Sautemptonu.
– Korisnik to vidi na ekranu i zna šta uzima, i onda njegov mozak počinje da osjeća. A osjećaju se različito kada razvijaju različita čula i ponovo aktiviraju neurone – navodi inženjer i pronalazač dr Hauard Klark.
Istraživači smatraju da ova taktilna naprava postaje sve značajnija jer pacijenti koji su preživjeli šlog ne mogu uvijek da dobiju fizikalnu terapiju koja im je potrebna.
– Ovo ljudima omogućava da vježbaju od kuće, daje im stimulaciju, a fizioterapeuti mogu da ih nadziru i da vide ko je uspjeo da prođe fizikalnu terapiju, a ko ne – objašnjava Klark.
Ovaj aparat već je u upotrebi širom svijeta.