24. jun – Klinika za liječenje zavisnosti od video igara – Velika Britanija

0
295

Teški oblici zavisnosti nazvani Gaming disorder imaju simptome slične nekim drugim zavisnostima (poput kockanja) i mogu ozbiljno da ugroze zdravlje pojedinca, pa su iz britanskog zdravstvenog sistema odlučili da izađu u susret onima kojima je pomoć u ovom slučaju potrebna. U Londonu će uskoro biti otvoren centar za zavisnost od Interneta, koji će se fokusirati upravo na nedavno priznate zavisnosti od video igara. S vremenom će ova klinika početi da se bavi i ostalim vrstama zavisnosti od interneta i drugih digitalnih aktivnosti, poput zavisnosti od pornografije. Centar će finansirati NHS (National Health Service) i nekoliko privatnih dobrotvornih organizacija i filantropa. Osnovni razlog zbog kog će se ova klinika koncentrisati prije svega na zavisnost od igranja, jeste činjenica da ona najčešće pogađa mlade koji zbog toga napuštaju školovanje, a gubitak kontrole i veliki uticaj na ostale životne aktivnosti jedan je od glavnih simptoma zavisnosti, kako ju je definisala Svjetska zdravstvena organizacija.

Psihijatrica prof. Henrietta Bowden-Jones, osnivač ove klinike, izrazila je zadovoljstvo činjenicom da su ovi oblici zavisnosti počeli da skreću pažnju koju zaslužuju.
– Teško da ćemo vidjeti epidemiju mladih igrača zavisnih o igricama, ali onima koji se s tim bore Centar za internet zavisnosti mogao bi da promeni život – dodala je prof. Jones.
Neki psihijatri kritikuju ovaj potez jer smatraju da je poremećaj pretjeranog igranja samo dio problema, te da bi od zavisnosti trebalo da se liječe sistemom, u širem smislu, i da bi uz to trebalo da se podiže opšta svijest o odgovornom ponašanju.
Prošle godine u Velikoj Britaniji zabilježeno je 16 slučajeva ozbiljne zavisnosti od video-igara.