24.mart – Opada broj oboljelih od tuberkuloze – Srbija

0
250

U Srbiji opada broj oboljelih od tuberkuloze i manje je slučajeva sa smrtnim ishodom, što Srbiju svrstava među zemlje sa niskim opterećenjem tuberkulozom. Prema podacima Instituta za javno zdravlje Srbije Dr Milan Jovanović Batut, u 2016. godini prijavljeno je 837 slučajeva oboljelih od tuberkuloze, a najviše oboljelih bilo je u Raškom, Mačvanskom i Topličkom okrugu, dok je najmanje oboljelih bilo u Srednjebanatskom okrugu.
Državni sekretar Ministarstva zdravlja Meho Mahmutović kaže da Srbija bilježi kontinuirano smanjenje stope oboljelih od tuberkuloze sa 37 na 12 oboljelih na 100.000 stanovnika.
Veliki problem danas, kako je rekao, predstavljaju multirezistentni sojevi tuberkuloze, gde je bakterija koja izaziva tuberkulozu otporna na ljekove koji se najčešće primjenjuju u terapiji.
– Prošle godine imali smo pet slučajeva multirezistentne tuberkuloze, a riječ je o pacijentima koji su u našu zemlju došli iz inostranstva – pojasnio je Mahmutović i podsetio da u Srbiji postoje specijalizovane ustanove koje se bave liječenjem takvih pacijenata.
Koordinator za program tubetrkuloze u Batutu dr Maja Stošić kaže da je tokom 2016. godine u Srbiji od te bolesti umrlo 20 osoba i da su to uglavnom bili pacijenti stariji od 60 godina. Ona je navela da od tuberkuloze češće obolijevaju muškarci, da danas nema mnogo oboljelih među djecom i da je dobar obuhvat beba vakcinacijom protiv tuberkuloze – 98 odsto beba primi BCG vakcinu.
Procenjuje se da je u svijetu 2016. godine od tuberkuloze oboljelo 10,4 miliona ljudi, a 1,3 miliona umrlo je od te bolesti.
Šefica Kancelarije Svjetske zdravstvene organizacije u Beogradu Žofia Pustai konstatuje da je tuberkuloza globalni problem i da je plan SZO da ta bolest do 2030. godine bude iskorijenjena. Ona je podsjetila da ta bolest dnevno odnese 4.500 života, da od pet zaraženih jedan ima multirezistentnu tuberkulozu, te da je neophodno obrtiti posebnu pažnju na taj soj.