24. mart – Postignut napredak u smanjenju pušenja – Kanada

0
278

Zahvaljujući Opštoj konvenciji o nadzoru nad duvanom (FCTC) Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) iz 2005. godine smanjena je stopa pušenja za 2,5% u svijetu u proteklih 10 godina. Ali to nije dovoljno, mora se mnogo više raditi na antipušačkoj politici, upozoravati ljude, posebno mlade, smatraju naučnici.
U analizi objavljenoj u časopisu Lancet javno zdravstvo, istraživači sa kanadskog Univerziteta Waterloo i WHO-a utvrdili su da je postignut napredak u smanjenju globalne duvanske epidemije ali ne i s obzirom na brzinu zacrtanu konvencijom. Utvrđeno je da je, u prosjeku, stopa pušenja pala na 22,2 posto u 2015. godini. Ali trendovi variraju, pri čemu stope pušenja padaju u 90 zemalja, rastu u 24 zemlje dok su u 12 zemalja ostale iste.
Konvencija obavezuje 180 zemalja koje su je potpisale na uvođenje visokih poreza na duvan, na osiguranje javnih prostora bez dima, uvođenje upozoravajućih naljepnica i oglašavanje zabrane pušenja kao i pružanje pomoći onima koji pružaju pomoć u odvikavanju od pušenja.
Analizirani su podaci iz 126 zemalja, među kojima su 116 potpisnici FCTC, koje su pratile sprovođenje pet ključnih mjera u razdoblju od 2007. do 2014. U zemljama koje u potpunosti sprovode mjere FCTC vidljivo je značajno veće smanjenje stope pušenja, pokazalo je istraživanje. Svaka mjera doprinosi smanjenju stope pušenja od 1,57 posto, što govori o 7,1 posto manje pušača u 2015. godini u poređenju sa 2005. godinom.
WHO navodi da pušenje ubija šest miliona ljudi godišnje u svijetu što je i veliki teret za svjetsku privredu. Godišnji troškovi zdravstvenog sisema i izgubljene produktivnosti za one koji su oboljeli zbog pušenja procjenjuju se na oko jedan trilion dolara.
Studija ne daje potpunu globalnu sliku jer je 65 posto zemalja imalo potrebne podatke a bile su uključene zemlje sa različitim nivoima prihoda iz svih regija.