24. oktobar – RAZVOJ VAKCINA PROTIV HEMORAGIČNIH VIRUSA

0
259

Poslije dvije uzastopne sedmice u kojima nije bilo prijavljenih slučajeva ebole u Zapadnoj Africi, Svjetska zdravstvena organizacija prijavila je dva nova slučaja u Gvineji. Rad se nastavlja na razvijanju vakcine kako bi se spriječila nova pojava ebole i sličnih virusa. Stručnjaci se nadaju da njihovi napori znače da nikada više neče vidjeti epidemiju kao što je bila ona koja je pogodila Zapadnu Afriku.

Zabiljeleženo je više od dvadeset slučajeva pojave ebole u posljednjih četrdeset godina ali do ove godine, nije bilo vakcine protiv tog virusa. Nova vakcina sadrži kombinaciju virusa obične groznice sa dijelom Zair vrste ebole koji je pogodio Zapadnu Afriku. Rezultat je odgovor imunološkog sistema protiv Zair vrste ebola virusa ali ne i protiv ostale tri vrste ebole kojima ljudi mogu da se zaraze.

Mnogo prije nego što je Zair vrsta ebole pogodila Zapadnu Afriku, u martu 2014. godine, naučnici su razvijali vakcine za ebolu i dva druga smrtonosna hemoragična virusa, marburg i lasa.

Virus lasa nije toliko smrtonosan kao što su ebola ili Marburg, ali oko pola miliona stanovnika Zapadne Afrike dobije lasa groznicu svake godine i oko 5 hiljada umre od nje.

Cilj je da se pronađe zaštita protiv svih hemoragičnih virusa koji ugrožavaju Zapadnu Afriku, kaže dr Entoni Fauči iz Nacionalnog instituta za zdravlje.