24. septembar – Nakon eksplantacije oboljeli od raka – Holandija

0
270

Četiri pacijenta iz Holandije, kojima su presađeni organi od jednog muškarca, oboljela su od raka, a trojica naknadno preminula. Testovi koji su sprovedeni nakon smrti 53-godišnjeg donora, koji je preminuo od posljedica moždanog udara, nijesu dali nikakav dokaz da je imao rak. Međutim, od četiri pacijenta kojima su donirani njegovi organi, tri su umrla od ove bolesti. Preživjeli pacijent takođe je obolio od ove bolesti, međutim, uspio je da spriječi metastaziranje bolesti. Ubrzo nakon toga uklonjen mu je bubreg koji je dobio transplatacijom, a potom je podvrgnut hemoterapiji.

Profesorka nefrologije na Univerzitetu u Amsterdamu dr Frederik Bemelman, liječila je preživjelog pacijenta, a u studiji koju je nedavno objavila napisala je da je uklanjanje presađenog organa bilo ključno. – Ovaj izvanredni slučaj ukazuje na često fatalne posljedice raka dojke dobijene od donora i sugeriše da uklanjanje organa donatora i obnova imuniteta mogu da podstaknu potpunu remisiju – tvrdi dr Bemelman. Međutim, autorka studije tvrdi i da su ovakvi slučajevi izuzetno rijetki, kao i da ljudi ne bi trebalo da brinu da transplantacija organa nije sigurna.

– Prednosti transplantacije organa daleko nadilaze ove male rizike – kazala je dr Bemelman i dodala kako je ovo prvi slučaj transplantacije koji je izazvao pojavu raka dojke kod pacijenata nakon njenog dvadesetogodišnjeg rada na ovom polju.