24. septembar – Odobreno liječenje kanabisom – EU

0
304

        Evropska unija prvi put je odobrila upotrebu proizvoda od kanabisa u medicinske svrhe, no samo za pacijente koji pate od dva oblika rijetkih bolesti dječje epilepsije. Ljekari nekim pacijentima smiju propisati Epidyolex, oralnu suspenziju koja se dobija iz kanabisa i sadrži kanabidiol, glavni sastojak medicinske marihuane, piše BBC.

        Kanabidiol čini 40 posto ekstrakta industrijske konoplje, njezin je glavni kanabinoid i nije psihotropan. No terapija je u zemljama EU-a dopuštena samo u slučaju dva oblika dječje epilepsije, tačnije u slučaju Lennox-Gastautova sindroma i Dravetova sindroma, koje je izuzetno teško liječiti jer pacijenti ponekad imaju i nekoliko epileptičnih napada dnevno.

        Upotreba lijeka dopuštena je u Velikoj Britaniji i ostalim evropskim državama, no britanski Nacionalni institut za zdravstvo još ga ne preporučuje jer nema dokaza o dugoročnom dejstvu lijeka.

       Lijek može propisati isključivo ljekar specijalista i to samo u određenom broju slučajeva, odnosno u slučaju kada ostali ljekovi ne daju nikakve rezultate.

        – Novi lijek nada je za neke porodice, a odluka Evropske unije u svakom slučaju je pozitivan korak naprijed. Ipak, treba istaći da je medicinski kanabis još uvijek poput minskog polja – smatra profesorica neurologije na londonskom University Collegeudr Lisa Sander.