24.septembar – Prikupljaju se sredstva za istraživanja raka u Institutu Ruđer Bošković – Hrvatska

0
251

Središnje događanje humanitarne akcije Terry Fox Run održalo se na zagrebačkom jezeru Jarun. Poznatu međunarodnu akciju, koja je u proteklih 17 godina okupila više od 100.000 učesnika u Hrvatskoj, trčanjem, rolanjem, hodanjem i vožnjom bicikla te kupovinom majica sa vizualom akcije podržalo je više od 6.000 građana.
Znak za početak trke dao je Ministar zdravlja prof. dr. Milan Kujundžić, a okupljene su na Jarunu pozdravili i veleposlanik Kanade NJ.E. Daniel Maksymiuk, dr. sc. Olivera Majić, zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba, prof. Damir Eljuga, predsjednik Hrvatske lige za borbu protiv raka, dr sc. Neven Soić, pomoćnik direktora Instituta Ruđer Bošković i doc. drsc. Tomislav Madžar, posebni savjetnik za zdravstvo i sport.
Humanitarna trka Terry Fox Run svake se godine trči u čast mladiću Terryju Foxu koji je, oboljevši od raka, izgubio nogu. Kako bi skupio novac za liječenje, 1980. godine krenuo je u trku po Kanadi koju je nazvao Maraton nade. Trčao je 143 dana po 42 kilometra dnevno, no trku, nažalost, nije uspio završiti jer se bolest vratila i oduzela mu život u 22. godini. U čast hrabrom Terryju njegova je porodica odlučila da nastavi tradiciju te je pokrenula akciju skupljanja novca za borbu protiv raka koja se održava svake godine u kanadskim gradovima, a u organizaciji kanadskih veleposlanstava i u 67 zemalja svijeta, među kojima je i Hrvatska.
Osim što se ove godine obilježava punoljetno izdanje utrke, slavi se i 150. rođendan Kanade, 50. rođendan Hrvatske lige protiv raka i 20. rođendan MPG-a.
Cilj trke Terry Fox Run je prikupljanje sredstava za istraživanje raka u Hrvatskoj te pomoć oboljelima od te opake bolesti, a dosad je prikupljeno više od 6.300.000 kuna. Cjelokupni iznos prikupljen u okviru ovogodišnjeg izdanja doniraće se Institutu Ruđer Bošković u svrhu daljnjeg istraživanja raka.