24. septembar – Protest ljekara ispred Ministarstva – Hrvatska

0
31

U pet minuta do podne počeo je protest mladih ljekara ispred Ministarstva zdravlja na Ksaveru sa zahtjevom za reformama zdravstvenog sistema, specijalizacija i koeficijenata, a traže i mogućnost pregovaranja o svojim radničkim pravima.

– Želimo djela, a ne riječi. I to već danas. Ne želimo da dođe do toga da nas nema ko liječiti. Školovali smo se da bismo pomagali ljudima, to nam je cilj. Naš pacijent treba da je u fokusu našeg posla, ne da mu posvetimo 2,5 minuta vremena po pregledu – rečeno je na protestu.

Protest je organizirala Inicijativa mladih ljekara, a njezin predstavnik dr Marin Smilović poručio je da je cijeli sistem zastario, da je edukacija specijalizanata neadekvatna te su prisiljeni na prekovremeni rad i “robovlasničke ugovore”.

– Potstaknuti višegodišnjem nezadovoljstvom ljekara, želimo reformu zdravstvenog sistema, da pregovaramo o svojim prava, reformu koeficijenata i sistema specijalizacije – poručio je dr Smilović.

Na protest Izliječimo zdravstvo zajedno došli su ljekari iz većine županija i zagrebačkih bolnica, kao i predstavnici većine ljekarskih udruženja, uključujući vodstvo Komore, ljekarskog sindikata, udruženja bolničkih i porodičnih ljekara, kao i udruženja za promociju prava pacijenata i pravnika u zdravstvu, te Studentskog zbora medicinskih fakulteta u Zagrebu i Rijeci.

Predsjednik Hrvatske ljekarske komore dr Krešimir Luetić rekao je da ljekari opravdano iskazuju nezadovoljstvo zbog neorganiziranosti i lošeg upravljanja sistemom, te poručio da dijalog nema alternative. SEEbiz