24. septembar – Veliko interesovanje osoba koje imaju problem sa sterilitetom – Srbija

0
28

Uvozom spermatozoida iz reproduktivne banke u Španiji, 15 žena iz Srbije koje su dosad “stale u red” prvi put u Srbiji dobiće šansu da, i bez partnera, postanu majke.

Iako je Zakonom o biomedicinski potpomognutoj oplodnji (BMPO) predviđeno da i singl dame mogu na vantjelesnu, to u praksi nije moglo da se sprovede. Pri Klinici za ginekologiju i akušerstvo UKCS, 2019. godine oformljena je banka reproduktivnog materijala, ali – nema donora. Uvoz je ostao jedina opcija, a poslije potpisivanja ugovora sa bankom u Španiji, pored 15 žena bez partnera, za donorske spermatozoide prijavilo se do sada i 68 parova, a za donaciju spermatozoida 25.

Prof. dr Aleksandar Stefanović, direktor Klinike za ginekologiju i akušerstvo UKCS, kaže da se još prikupljaju podaci o potrebama za jajnim ćelijama i spermatozoidima da bi mogli da upute odgovarajući zahtjev banci sa kojom su potpisali ugovor. Kol-centru na broj 011/36-15-607, u Klinici za ginekologiju i akušerstvo UKCS, zainteresovani mogu da se jave radnim danom od 12 do 14 sati. Na telefon se javljaju ljekari koji su specijalizovani za VTO i koji vode evidenciju o potrebama.

– Kada se ispune svi uslovi koje je država propisala i donese se odluka da pacijenti mogu da rade postupak, može da počne procedura zahtjeva za uvoz, ali zasad ne možemo reći koliko će to da traje. Pronalaženje adekvatnih ćelija u skladu sa potrebama nije tako brz proces i traje i više mjeseci. Svakako da ćemo se truditi da svim zainteresovanima omogućimo da se to realizuje što brže – kazao je prof. Stefanović.

Parovi će plaćati troškove reproduktivnog materijala, dok će sam proces oplodnje, prema propisanim kriterijumima, biti obavljan o trošku zdravstvenog osiguranja.

Prof. Stefanović otkriva za da će cijena za spermatozoide biti oko 500 eura, a za jajne ćelije nekoliko puta više, zavisno od broja traženih ćelija, načina transporta… To je, ipak, značajna prednost, jer su parovi koji su išli u strane centre, zbog nemogućnosti da ovdje urade oplodnju sa donorskom ćelijom, za donaciju i postupak izdvajali 5.000 do 8.000 eura. Jeftinije su prolazili oni koji su iz donacije uzimali spermatozoide, jer za razliku od jajne ćelije, koja košta uglavnom oko 3.000 eura, cijena za spermatozoide u stranim bankama je od 500 do 800 eura.

– Postupci BMPO sa doniranim ćelijama moći će da se rade u svim državnim i privatnim centrima koji i sada rade ovaj posao, a same ćelije će se nabavljati posredstvom banke u Klinici u Višegradskoj, ona će obavljati uvoz i skladištiti materijala. Prema dosadašnjim podacima koje imamo, parovi i pojedinci su nam najavljivali da bi radili ovaj postupak u različitim centrima za BMPO u Srbiji, ali, na naše zadovoljstvo, najviše njih je najavilo da bi to radili u Klinici za ginekologiju i akušerstvo UKCS – objasnio je prof. Stefanović.

Srbija o uvozu donorskog reproduktivnog materijala pregovara i sa donorskom bankom u Danskoj i očekuje se da će uskoro i sa njom, po istom modelu kao i sa španskom, biti potpisan ugovor.

Parovi će donora moći da biraju na osnovu fizičkih karakteristika: visine, boje očiju i kose, kao i posla koji obavlja i interesovanja, ali neće znati njegov identitet. I prema evropskim propisima primjenjivaće se isključivo trajno nepoznato donorstvo. Reproduktivni materijal jednog donora ne može biti korišćen više puta u istoj zemlji. Izuzetak je samo ukoliko majka, koja je uz pomoć donora dobila dijete, poželi još potomaka. Ali ako poslije prvog ne želi još djece, preostali materijal se uništava. Novosti.rs