25. avgust – ORGANIMA PREMINULE DJEVOJČICE SPAŠENA TRI ŽIVOTA – Hrvatska

0
348

Pijani vozač je naletio na šestogodišnju djevojčicu iz Tomislavgrada. Zbog teških povreda prebačena je u splitsku bolnicu. Nažalost, izgubila svoju životnu bitku. Roditelji djevojčice su odlučili da doniraju njene organe. Tim ljekara iz zagrebačke bolnice Merkur je iste večeri otputovao u Split kako bi eksplantirali organe i dovezli ih u Zagreb. Organima djevojčice spašena su tri života – dva u Hrvatskoj i jedan u inostranstvu. Ovakva roditeljska hrabrost i nesebičnost u trenucima najveće tuge, kažu ljekari, se ne viđa često.
-Kolega Kocman je u jednoj sali transplantirao jetru jednom pacijentu, a u drugoj sali smo napravili transplantaciju bubrega i gušterače kod jednog našeg mladog pacijenta, koji boluje od dijabetesa tipa 1 – rekao je hirurg dr Stipislav Jadrijević.
-Pri kraju smo jednog malog transplantacijskog maratona u Merkuru. Imali smo u 24 sata tri donora na tri kraja Hrvatske. Ukupno 4 pacijenta, pet transplantiranih organa. Možemo reći da je sve dobro prošlo. Spašena su 4 života kod nas, ali u Hrvatskoj i vani su i drugi životi spašeni – rekao je dr. Mikulić.