25. januar – Uhapšena direktorica Doma zdravlja Bihać i njeni saradnici – BiH

0
299

Troje zaposlenih Doma zdravlja u Bihaću, među kojima i direktorica, uhapsila je u bosanskohercegovačka policija pod sumnjom da su za novčanu naknadu sprovodili nezakonita zapošljavanja u toj zdravstvenoj ustanovi. Tužiteljstvo Unsko-sanske županije potvrdilo je kako je po njihovom nalogu uhapšena dr Anela Kasumović Softić, direktorica bihaćkog Doma zdravlja i zaposleni Adnan Lipovača i Nermana Lipovača. Oni se terete da su počinili kazneno djelo zlouporabe položaja i primanje dara ili drugih oblika koristi.
Prema navodima iz dosadašnje istrage njih troje su tokom 2018. osigurali primanje većeg broja osoba u radni odnos u Domu zdravlja, a za svako radno mjesto od zainteresiranih su tražili i dobili mito u iznosu između 3.000 i 5.000 eura. Prema dostupnim podacima, samo u prošloj godini u bihaćkom Domu zdravlja posao je dobilo 38 novih namještenika.
Županijska vlada, imenovana krajem prošle godine, smijenila je upravni odbor Doma zdravlja zbog sumnje u nezakonitosti, a istraga koja je sprovedena potvrdila je postojanje nezakonitosti.