25. jul – Teksas vraća batine u školu – SAD

0
389

Tri škole u američkoj državi Teksas saglasile su se da uvedu batine kao vid kažnjavanja neposlušne djece. Radi se o školama koje pohađaju djeca od četiri do 18 godina.
Za kažnjavanje su propisana jasna pravila – učitelji i nastavnici moći će da koriste drvenu palicu kako bi kaznili neposlušne učenike. Svaki učenik dobiće po jedan kazneni udarac za svaku neposlušnost, kao na primjer za kršenje pravila ponašanja u učionici ili za neslušanje učitelja.
Roditelji će dobiti upitnik koji bi trebalo da popune, a u kom će im biti postavljeno pitanje da li žele da njihova djeca budu na ovaj način kažnjena. Batine će dobijati samo ona djeca čiji roditelji pristanu da taj vid kažnjavanja neposlušne djece.
Učitelj iz jedne od te tri škole Andrej Amaro kaže da se nada da će ovo biti efektivniji način vaspitavanja djece uzrasta od 4 do 12 godina, nego stavljanje u pritvor i, kako je naglasio, vjeruje u ovaj način rada koji se primjenjivao i dok je on išao u školu.
Samo vaspitači i direktor škole moći će da šibaju učenike, a svaka škola će voditi statistiku o broju udaraca kako bi se izvršila evaluacija nanovo uvedene vaspitne mjere.