25. jul – Više od tri miliona vakcina utrošeno bez sumnji na nuspojavu smrtnog ishoda – Hrvatska

0
61

Više od tri miliona doza vakcina protiv koronavirusa je utrošeno u Hrvatskoj, bez prijave sumnje na nuspojavu sa smrtnim ishodom. I to sumnje na smrtni ishod za koji je utvrđeno da je povezan sa vakcinisanjem, saopštio je Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ).

Broj ukupno apliciranih doza vakcina protiv kovida 19 dosegao je do 24. jula 3.005.376, ukupno je 1.620.106 osoba vakcinisano prvom dozom, a od njih 1.385.270 sa dvije doze.

Epidemiolog dr Krunoslav Capak potvrdio je kako i nakon utrošenih više od tri miliona doza, HALMED nije primio nijednu prijavu sumnje na nuspojavu sa smrtnim ishodom za koju je utvrđena uzročno-posledična povezanost s vakcinisanjem.

– Od primljenih 4435 prijava sumnji na nuspojave, najčešće prijavljene nuspojave odnosile su se na povišenu tjelesnu temperaturu, bol na mjestu primjene, glavobolju, bol u mišićima, opštu slabost, umor, crvenilo na mjestu uboda, mučninu i bol u zglobovima – podsjetio je Capak, i dodao da je riječ o očekivanim nuspojavama.

Najveći obuhvat vakcinisanih prvom dozom postignut je u Gradu Zagrebu (46,1 posto ukupnog stanovništva, odnosno 55,8 posto odraslog stanovništva), prenosi B92.