25. jun – Njemačka i Francuska povećale pomoć WHO-u

0
181

Francuska i Njemačka su u četvrtak dale političku i financijsku podršku Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO) u njenoj borbi protiv pandemije COVID 19, a Berlin je najavio da će ove godine dati rekordnih pola milijarde eura u novcu i opremi.

Čelnik WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus je rekao da agencija, koju SAD kritikuje da je bila spora u odgovoru na pandemiju, dobija podršku koja joj je potrebna i da su razgovori bili vrlo produktivni – prenosi Hina pisanje Reutersa.

– Danas dobijamo svu podršku koja nam je potrebna, politički i financijski. I Njemačka i Francuska su dugo vremena prijatelji WHO-a i globalnog zdravlja – rekao je Tedros Ghebreyesus na konferenciji za medije u sjedištu WHO-a.

-Izolovani nacionalni odgovori na međunarodne probleme osuđeni su na propast – rekao je njemački ministar zdravlja Jens Spahn.

On je najavio dodatne donacije u novcu i medicinskoj opremu WHO-u kojima će ukupna pomoć Njemačke ove godine dostići 500 miliona eura, najveći iznos ikada, u razdoblju kada ta zemlja preuzima predsjedanje EU-om.