25. novembar – Ulošci i tamponi će od sad biti besplatni – Škotska

0
86

Škotska je postala prva država na svijetu koja je obezbijedila besplatne proizvode koji ženama trebaju tokom menstruacije, što je rezultat četvorogodišnje kampanje.

Zakon o proizvodima za menstruaciju, koji je jednoglasno prošao kroz završnu fazu, biće obavezujući za lokalne vlasti da proizvode za menstruaciju učini dostupnim svima kojima su potrebni. Kampanju, koju je podržala i država, predvodila je portparolka zdravstva škotskih laburista, Monika Lenon. Ona je za Gardijan rekla da je ovo „dan ponosa za Škotsku“.

– Ovo će značajno promijeniti život žena i djevojaka i svih koji imaju menstruaciju. Već je postignut veliki napredak na nivou zajednice i putem lokalnih vlasti kako bi svi imali šansu za dostojanstvo. Drugačije se sada u društvu govori o menstruaciji, ali i o menopauzi, endometriozi, kao i o svim proizvodima koji su potrebni za ta stanja – kazala je Lenon.

Inače, dobrotvorne organizacije tvrde da je stepen siromaštva porastao tokom pandemije, prije svega zbog troškova za osnovne zdravstvene proizvode na mjesečnom nivou, kao i da je gotovo svaka peta žena imala teškoće da nabavi uloške ili tampone, što im znatno pogoršava higijenu, zdravlje i blagostanje. Procjenjuje se da žene prosječno troše 13 funti mjesečno na proizvode za ciklus i nekoliko hiljada funti tokom života.

Ulošci i tamponi će biti besplatno dostupni i u školama i na fakultetima, a u međuvremenu, pojedini restorani, pabovi, pa čak i fudbalski klubovi počeli su da samostalno pružaju besplatne proizvode, kojih sve više ima u ženskim toaletima.

– Važno je što smo usred pandemije poslali poruku da su prava žena i djevojčica u fokusu – kazala je Lenon