25. oktobar – STIGLA VAKCINA KOJA POMAŽE U LIJEČENJU POODMAKLOG RAKA PLUĆA – BiH, Srbija

0
409

Zoran Vujović, direktor firme VAMA, koja je zastupnik proizvođača vakcine koja pomaže u liječenju poodmaklog raka pluća, sa Kube, za bivše republike SFRJ, Švajcarsku i Albaniju, obavještava da se vakcina koristi u Srbiji i u Bosni i Hercegovini. Najave su da će se vakcina ubrzo naći na teritoriji Albanije i Makedonije.
Ove vakcine se na Kubi koriste već šest godina za liječenje trećeg i četvrtog stadijuma adenokarcinoma pluća. U pitanju je jedan od najzloćudnijih kancera, koji može da ubije pacijenta za šest mjeseci od momenta postavljanja dijagnoze. Stopa preživljavanja do pet godina kada se oboljeli liječi samo hemoterpijom je između dva i osam odsto, u zavisnosti od zemlje, dok kombinacija hemoterpije i kubanske vakcine tu stopu podiže na čak 23 odsto.
Prije tačno godinu dana čuvena kubanska vakcina protiv raka pluća stigla je u Srbiju. Dr Sanja Kostić, onkolog u KBC Bežanijska kosa, koja je uključena u primjenu vakcine, kaže da su rezultati dobri.
– U najvećem broju slučajeva adenokarcinoma pluća u četvrtom stadijumu, kada se očekuje preživljavanje od tri do šest mjeseci, registrovana je stabilizacija bolesti. Kod manjeg broja pacijenata uočeno je smanjenje tumorske mase, a kod svih znatno poboljšanje kvaliteta života. Nije bilo ozbiljnih neželjenih reakcija, osim otoka na mjestu uboda. Četvoro oboljelih je umrlo. Ali ne od vakcine ili citostatika, već od prirodnog toka bolesti – objasnila je dr Kostić i dodala da se nastavlja taj vid liječenja, da se pacijenti mogu i dalje prijaviti.
Prof. dr Branislav Perin, direktor Instituta za plućne bolesti Vojvodine, na kojem se takođe primenjuje ova vakcina kaže da imaju slične rezultate kao kolege u Beogradu. – Naših desetak pacijenata već je prošlo ciklus hemoterapije i vakcine, a nekoliko njih sada prima samo ovu vakcinu. Još je rano za zaključke. Neophodno je da pacijente pratimo narednih šest mjeseci do godinu, pa da njihovo stanje uporedimo sa stanjem bolesnika koji su liječeni samo citostaticima – objasnio je dr Perin.