25. septembar – Krenule blokade bolnicama zbog dugova veledrogerijama – Hrvatska

0
342

        U čak dvadesetak bolnica u Hrvatskoj strahuju da im se ne dogodi ‘kninski scenarijo’. Naime, Opštoj bolnici u Kninu blokiran je račun zbog dugova veledrogerijama koji su dosegli ukupan iznos od 3,5 milijardi kuna. Trenutno su u najtežoj situaciji bolnice u Sisku, Vinkovcima, Virovitici i Dubrovniku. Bolnica u Kninu očito je tek prva u nizu jer riječ je o kulminaciji višegodišnjeg problema.

        – Radi se o dvadesetak, tridesetak tužbi prema bolnicama s izrazito visokim kašnjenjima plaćanja, više od godinu dana, prema kojima su veledrogerije u nemogućnosti naplate dugovanja pokrenule tužbene zahtjeve za naplatu potraživanja. Mi ne znamo koja je sljedeća, radi se o jednoj proceduri i pravnom postupku, mi na to ne možemo uticati. Mi ne znamo koja je iduća bolnica niti kada će se blokada dogoditi. Ovo je vrlo jasna poruka – prema tridesetak bolnica pokrenute su tužbe i u skorom periodu možemo očekivati još ovakvih situacija – kazao je Tomislav Kulić iz Koordinacije veledrogerija pri Hrvatskom udruženju poslodavaca.

        Ministar zdravlja Milan Kujundžić smatra da je ovo što se događa dnevna politika i politikantstvo.

        -Nikada do sada veledrogerije nisu dobijale brže i više novca nego što je to slučaj sada, novac za isporučene ljekove dobijaju u roku od godinu dana. Najveći dio troškova događa se u kliničkim bolnicama, oko 80 posto. Sve su kliničke bolnice danas ispod godinu dana, dugovanja iznad jedne godine iznose svega 180 miliona kuna.