25. septembar – Zlatni septembar – mjesec nade i podrške za djecu koja se liječe od raka

0
354

        Institut za javno zdravlje Crne Gore u saradnji sa Institutom za bolesti djece i NVO Fenix organizovao je okrugli sto povodom Zlatnog septembra- mjeseca nade i podrške za djecu/adolescente koji se liječe od raka.

        Na okruglom stolu su učestvovali dr Rajko Strahinja Rukovodilac Registra malignih neoplazmi i dr Biljana Bajić, specijalista socijalne medicine iz Instituta za javno zdravlje, Dijana Stojanović iz NVO Fenix Crna Gora, kao i predstavnici Instituta za bolesti djece.

        Oni su se pridružili globalnoj kampanji Zlatni septembar koju svakog septembra pokreće Međunarodna zajednica za borbu protiv dječijeg raka. Ova kampanja ima za cilj podizanje svijesti o raku kod djece i adolescenata i problemima s kojima se susreću kako bi javnost bolje razumjela bolest i značaj pružanja podrške njima i njihovim porodicama.

        Prema podacima Međunarodne agencije za istraživanje raka (IARC, 2015), prijavljeno je da u svijetu raste incidencija raka u djetinjstvu od 165.000 do 215.000 novih slučajeva godišnje  za djecu do  14 godina i 85.000 novih slučajeva za 15-19 godina. Mnogi ostaju neotkriveni i neprijavljeni zbog nedostatka registara raka u detinjstvu u velikom broju zemalja.

        Prema raspoloživim podacima Registra za rak Crne Gore tokom 2013. godine od malignih bolesti oboljelo je 24 djece i adolescenata, duplo više djecaka 66,7 % nego djevojčica 33,3%. Najčešće dijagonoze među ovom populacijom su bile leukemije, zatim maligni tumori mozga, kosti i limfomi. U starosnoj dobi od 0 do 20 godina registrovano 7 smrtnih slučajeva od malignih bolesti.