26. april – U BRITANIJI PO PRVI PUT IKADA ŠTRAJKOVALI LJEKARI

0
300

Hiljade lJekara stažista širom Engleske 26 aprila je učestvovalo u prvom opštem štrajku u istoriji s ciljem da spreče reformu njihovih uslova rada koju želi da uvede konzervativna vlada premijera Dejvida Kamerona.

U ovom štrajku obuhvaćene su čak i hitne službe i porodilišta. Štrajk se održavao dva dana od 8.00 do 17.00 po lokalnom vremenu, uticao je drastično na Državnu zdravstvenu službu koja u Engleskoj zapošljava 53.000 takozvanih mlađih ljekara, ljekara sa stažom do deset godina, što je trećina ljekarskog osoblja u zemlji.

Štrajk je organizovan pošto su u ćorsokaku pregovori vlade i mlađih ljekara. Britanski ministar zdravstva Džeremi Hant apelovao je na ljekare da ne prekinu pružanje usluga hitne slžbe, ali je i naglasio da vlada neće dozvoliti da se ucjenom natjera da odustane od svog izbornog obećanja da će pojačati ljekarski rad vikendom.

Više od 125.000 pregleda i operacija je otkazano i moraće ponovo da se zakazuju zbog štrajka koji se vodi oko spora vlade i Britanskog udruženja ljekara.

Glavni razlog za štrajk je namera vlade da nametne novi ugovor ljekarima stažistima, koji predviđa da oni rade više vikendom bez dodatnog plaćanja za ekstra sate. Vlada za uzvrat predlaže povećanje osnovne plate ljekarima za 13,5 odsto.