26. januar – POMAK SRPSKOG ZDRAVSTVA U EVROPI

0
323

Na listi evropskih zdravstvenih sistema u ovogodišnjem izvještaju EHCI – Evropskog zdravstvenog potrošačkog indeksa Srbija zauzima 30 poziciju, što predstavlja napredak u odnosu na 33. mjesto koje je zauzimala u 2014. godini. Srbija je ostvarila 81 bod više nego prošle godine, što prema riječima ocjenjivača iz EHCI, predstavlja najveći pomak koji je do sada ostvarila i jedna država u Europi. Ovakav uspjeh uglavnom je rezultat smanjenja smrtnosti novorođenčadi i boljeg pristupa uslugama zdravstvene zaštite.

EHCI analizira nacionalne zdravstvene sisteme na osnovu 48 indikatora, koji uključuju područja kao što su prava i obaviještenost pacijenata, pristup zdravstvenoj zaštiti, ishodi liječenja, opseg i područje usluga, prevencija i korištenje farmaceutskih proizvoda, a Srbija je do prošle godine u ovom istraživanju ocjenjivana kao posljednje plasirana država u Europi.

Osam zemalja, i sve su iz zapadne Europe, osvojile su više od 800 od maksimalnih 1.000 bodova. Iza njih na ljestvici sa nešto manje bodova našle su se druge četiri razvijene zemlje, Danska, Švedska, Francuska i Austrija, koje iz različitih razloga nisu u potpunosti dostigle ovakav rezultat. Prva na listi od zemalja iz centralno – istočne Europe je Češka koja trenutno zaostaje iza Austrije za samo 14 bodova. Holandija je i dalje zemlja koja ima najbolji sistem zdravstvene zaštite u Europi i jedina zemlja koja je prvi put u dosadašnjih 11 godina mjerenja ovog indeksa osvojila više od 900 bodova.