26. jun – Remdesivir dobio zeleno svjetlo za liječenje Covid-19 – EU

0
312

Evropski regulator uslovno je odobrio upotrebu antivirusnog lijeka Remdesivira proizvođača Gilead Sciences Inc. za oboljele od bolesti Covida-19, što je prvi lijek koji je dobio preporuku na Starom kontinentu.

Evropska agencija za ljekove (The European Medicines Agency, EMA) objavila je da je njezin odbor CHMP (human medicines committee) preporučio primjenu Remdesivira u odraslih osoba i djece od 12 godina starosti u kojih dijagnostikovana upala pluća iziskuje primanje kiseonika.

Cijena lijeka u Evropi još nije poznata. U Sjedinjenim Državama Remdesivir bi mogao stajati do 5.080 dolara po tretmanu, a generički lijek indijskog proizvođača mogao bi se prodavati po cijeni između 5.000 do 6.000 rupija što je od 66,13 do 79,35 dolara.

Uslovno zeleno svjetlo EMA-e znači da ljekari mogu prepisivati Remdesivir, koji će se u Evropi zvati Veklury kada ga odobri Evropska komisija, a ona obično slijedi preporuke CHMP-a.

Uslovno odobrenje za prodaju u Evropskoj uniji dopušta da se terapija počne prodavati u godini u kojoj su raspoloživi svi podaci o djelovanju lijeka i njegovim nuspojavama. Gilead mora konačne podatke predati do novembra.

Potražnja za tim lijekom porasla je otkako se u kliničkim ispitivanjima pokazao kao lijek koji najviše obećava. Studija koju je sprovela EMA pokazala je da se oboljeli od Covida 19 oporavljaju prosječno četiri dana brže od drugih bolesnika.