26. – Objavljena lista najdugovječnije nacije svijeta

0
408

Svjetski ekonomski forum nedavno je objavio rezultate istraživanja u vezi zemlja čiji stanovnici imaju najduži očekivani životni vijek. Najduže se živi u razvijenijim zemljama, gdje je bolji zdravstveni sistem, ali i kvalitetnija ishrana. Uprkos tome, u pojedinim zemljama je zbog sve veće zastupljenosti mentalnih oboljenja i pojačane stope saoubistava očekivani životni vijek kraći. Predstavljene su životne navike 13 svjestskih zemalja:

13. Švedska – 82 godine – Dobar kvalitet vode doprinosi dužem životnom vijeku.

12. Island – 82.1 godina – Prema nutricionistima, na čitavom svijetu Islanđani se najbolje hrane. Njihov način ishrane smanjuje rizik od dijabetesa i problema sa srcem.

11. Južna Koreja – 82.2 godine – Poboljšanje u poljoprivredi je dovelo do povećanja očekivanog životnog vijeka, ali je zagađenje još veliki problem u ovoj zemlji.

10. Luksemburg – 82.2 godine – Ova zemlja ima mali broj stanovnika, a visok BDP, što znači dobru ishranu i odličan zdravstveni sistem.

9. Izrael – 82.2 godine – Muškarci u Izraelu, u poređenju s ostalim zemljama, žive najduže na svijetu.

8. Australija – 82.3 godine – Zdraviji način života i poboljšana zdravstvena zaštita povećala je i očekivani životni vijek.

7. Francuska – 82.4 godine – Francuska ima jednu od najnižih stopa gojaznosti, što doprinosi i dugom životu.

6. Singapur – 82.6 godina – U posljednjih 30 godina, očekivani životni vijek povećan je zahvaljujući visokom nivou preventive i poboljšanja u zdravstvu.

5. Italija – 82.7 godina – U Italiji gotovo nema siromaštva, a ekonomski faktor znači da većina populacije može da jede svježu i zdravu hranu, što je obično luksuz za siromašne.

4. Švajcarska – 82.8 godina – Dobra ishrana i zdravstvo su glavni faktori dugog života u ovoj zemlji.

3. Španija – 83.1 godina – Mediteranska ishrana. Svježe povrće, riba, maslinovo ulje i orašasti plodovi zaslužni su za dug život stanovnika ove zemlje.

2. Japan – 83.6 godina – Japan je prije tri godine pao na drugo mjesto zbog rastućeg broja samoubistava ženske populacije. Očekivani životni vijek je i dalje visok zbog zdrave ishrane.

1. Hong Kong – 84 godine – Tai či pomaže Kinezima da ostanu aktivni i u dubokoj starosti. Hrana spremljena na pari i ispijanje čaja takođe su smjestili Hong Kong na prvo mjesto ove liste.