26. septembar – Održan kongres ortopeda i traumatologa

0
449

        Prvi kongres nacionalnog Udruženja ortopeda i traumatologa Crne Gore sa međunarodnim učešćem, svečano je otvoren u hotelu Splendid u Bečićima. Organizatori ovog kongresa su udruženje ACOT, Klinički centar Crne Gore i Ministarstvo zdravlja Crne Gore.

        Kongres je okupio 189 učesnika iz zemalja okruženja i Evrope. Kongresu su prisustvovati ljekari iz Slovenije, Hrvatske, BiH, Makedonije, Grčke, Italije, Švajcarske, Turske i Njemačke.

        Za tri dana predstavljeno je 135 radova razvrstanih u 10 tematskih sesija sa 120 predavača koji su došli iz 12 evropskih zemalja. Na otvaranju kongresa je poručeno da je briga o zdravlju uslov ukupnog napretka zajednice. Kongres je otvorio ministar zdravlja, dr Kenan Hrapović.

        Teme o kojima se razgovaralo su bile hirurgija ramena i lakta, traumatologija koščano zglobnog sistema, tumori koštanozglobnog sistema i druge.  Drugog dana skupa održao se regionalni EFORT sastanak na temu “Povrede karličnog prstena i acetabuluma”.
        Evropsko ortopedsko udruženje na svom portalu (EFORT.ORG) je u kalendaru EFORT FORA uvrstilo ovaj događaj i uputilo svoja dva predstavnika za učesnike.