27. avgust – Naučnici u potrazi za pametnijom protezom – SAD

0
339

Oko 1,7 miliona osoba u Sjedinjenim Državama nema ruke ili noge, sudeći prema podacima univerziteta Rajs u Hjustonu. I dok postojeće proteze omogućavaju osobama kojima su amputirani udovi da povrate neke od svojih sposobnosti, postoji samo nekoliko aparata koji korisnicima pružaju senzorne povratne informacije. Istraživači sa univerziteta Rajs, univerziteta Pize i Italijanskog instituta za tehnologiju rade na tome da omoguće da osobe sa amputiranim djelovima tijela bolje dožive ono što rade njihove proteze.
Proteza je glavni alat koji omogućava osobama sa amputiranom rukom da pronađu normalnost u svom životu, ali neki elementi, kao što su potpuna sloboda pokreta i osjećaj dodira, nisu isti kao kod prave ruke.
Istraživači sa univerziteta Rajs tragaju za pametnijom protezom ruke, kako bi stvorili, kako ga nazivaju dodirni aparat koji bi bolje zamijenio biološku ruku. Korisnici proteza isprobali su takozvani Rajs dodirni uređaj koji bi trebalo da stvori osjećaj mišića. Istraživači su ustanovili da su pojedinci koji su testirani bili u stanju da više nego udvostruče svoju sposobnost razlikovanja veličine objekata u dodiru sa protetičkom rukom kada su primili povratne informacije sa dodirnog aparata koji rasteže kožu.
-To će da bude dugotrajan projekat da bismo stvorili neku vrstu vještačke ruke koja ima iste sposobnosti ali možda postoje neke druge promjene u kraćem roku koje bi bile takođe dobrodošle – objašnjava Dženel Klark sa Unverziteta Rajs.