27. decembar – Nova žarišta ptičjeg gripa – Japan, Južna Koreja, Kina

0
348

Novo žarište ptičjeg gripa potvrđeno je u Japanu, zbog čega je odlučeno da se uništi dodatnih 90.000 jedinki živine. Time se broj uništene živine zbog ptičijeg gripa u Japanu povećao na više od milion jedinki. Epidemija ptičjeg gripa proširila se na južnu oblast Kumamoto, pošto je već više žarišta registrovano na farmama još četiri prefekture, u Nigati, na sjeverozapadu, Hokaidu, Amori na sjeveru i Mijazaki na jugozapadu.
Brojni slučajevi ptičjeg gripa registrovani su na drugim mjestima u svijetu, a najviše u Južnoj Koreji. Južna Koreja se bori sa jednom od najtežih epidemija ptičjeg gripa u posljednjih deset godina, zbog koje rastu cijene jaja i otkazuju se razne proslave. Ova najnovija epidemija, koja se pojavila 17. novembra, najgora je u Južnoj Koreji od 2003. godine, od kada je bilo još šest epidemija.
U Kini je u decembru registrovano najmanje sedam slučajeva ptičijeg gripa kod ljudi, uključujući dva smrtna slučaja, a vlasti preduzimaju korake kako bi se spriječila epidemija. Epidemija virusa H7N9 prvi put je pogodila Kinu marta 2013. godine, kada više od 40 ljudi preminulo zbog ptičijeg gripa.
Soj H7N9 manje je zarazan od ptičijeg gripa tipa H5N1 koji se pojavio 2003. godine i zbog kojeg je, kako navodi Svjetska zdravstvena organizacija, preminulo više od 370 ljudi.