27. februar – Južnoafrički soj koronavirusa na vratima Balkana – Slovenija

0
96

U Sloveniji je potvrđen prvi slučaj infekcije južnoafričkim sojem koronavirusa, potvrdio je slovenački ministar zdravlja Janez Poklukar.

Riječ je o ljekaru iz Maribora, zaposlenom u mariborskom Kliničkom bolničkom centru, koji je prošle nedjelje sa još nekoliko osoba iz Slovenije boravio u Namibiji, a cijele nedjelje je bio na radnom mjestu.

– Još dvije osobe koje su s njim bile u Africi takođe su inficirane, vjerovatno istom varijantom koronavirusa, a još nekoliko osoba koje su sa njima bili u kontaktu poslate su u karantin – kazao je Poklukar.

Po njegovim riječima, za sada zbog tog slučaja nijesu potrebne posebne mjere, a epidemiološka služba garantuje da su svi visoko rizični kontakti u karantinu.

Slovenačko ministarstvo spoljnih poslova je ponovo upozorilo građane da im ne savjetuje rizična putovanja u inostranstvo, a sumnja se da je veći broj infekcija na zapadu Slovenije vezan na tzv. britanski soj virusa koji se tamo proširio iz Italije, izvijestili su slovenački mediji, a prenosi Srbija Danas.