27. maj – Smanjena upotreba antibiotika – Srbija

0
255

Od pokretanja Kampanje za racionalnu upotrebu antibiotika ukupna potrošnja antibiotika za sistemsku primjenu smanjena je u 2016. i 2017. godini za 32, 8 odsto, a značajan rezultat postignut je u pedijatriji, saopšteno je na stručnoj edukaciji održanoj u Beogradu.
– Od 2014. godine stopa propisanih antibiotika na 1.000 djece smanjena je za 12 odsto, a samo za godinu dana, u 2017. godini, u odnosu na 2016. za šest odsto – saopštio je državni sekretar Ministarstva zdravlja prof. dr Radisav Šćepanović.
U organizaciji Ministarstva zdravlja, u okviru Kampanje za racionalnu upotrebu antibiotika, održana je edukacija na kojoj su stručnoj javnosti predstavljena dva strateška dokumenta – Nacionalni program za kontrolu rezistencije bakterija na antibiotike koji je Vlada Srbije usvojila februara ove godine i novi Nacionalni vodič dobre kliničke prakse za racionalnu upotrebu antibiotika, objavljen novembra 2018. godine.
Edukaciji su pored državnog sekretara Ministarstva zdravlja prisustvovali i šef Kancelarije Svjetske zdravstvene organizacije u Beogradu, dr Marijan Ivanuša, direktor programa za kontrolu antimikrobne rezistencije Svjetske zdravstvene organizacije, dr Danilo Lo Fo Vong, predstavnici Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Uprave za veterinu, ali i predstavnici drugih relevantnih institucija sistema zdravstvene zaštite, stručnih udruženja i organizacija.