27. oktobar – U SAD-u TESTIRAJU KUBANSKU VAKCINU PROTIV RAKA PLUĆA

0
280

Amerike federalne vlasti odobrile su klinička ispitivanja kubanske vakcine protiv raka pluća. Guverner države Njujork Endru Kuomo objavio je odluku Uprave za hranu i ljekove u Institutu za liječenje raka Rozvel Park u Bafalu. Prema podacima američkog Udruženja za brobu protiv raka, kancer pluća je drugi po redu najčešći oblik raka kod žena i muškaraca i procjenjuje se da će skoro 160 hiljada Amerikanaca umrijeti od te bolesti ove godine.
Kubanska vakcina protiv raka pluća, pod nazivom Simavaks, razvijena je u Centru za molekularnu imunologiju u Havani. Ona ne djeluje na isti način kao vakcine, koje se koriste u borbi protiv virusa, već prije kao vrsta imunoterapije. Takođe, Simavaks ne uništava direktno ćelije raka na način kao što to čine brojne vrste hemoterapija. Umjesto toga, ona napada protein, koji se prirodno nalazi u organizmu (epidermalni faktor rasta), koji navodi ćelije da rastu i u slučaju ćelija raka da rastu nekontrolisano. Vakcina stimuliše imunološki sistem navodeći organizam da proizvede antitijela koja sprečavaju taj protein da se veže za ćelije raka.
Direktor instituta Rozvel Park, dr Kendis Džonson izjavila je da protein djeluje kao hrana za ćelije raka pluća i one ne mogu da prežive bez njega. Sa kubanskom vakcinom koja stimuliše pacijentov imunološki sistem, ćelije raka su spriječene da primaju protein koji im je potreban i zatim umiru.
Očekuje se da će klinički testovi početi u narednih mjesec dana, na 60 do 90 pacijenata.