28. decembar – Stanje mentalnog zdravlja mladih alarmantno – Hrvatska

0
298

Obrazovno-rehabilitacioni fakultet u Zagrebu predstavio je rezultate opsežnog istraživanja koji su dobri pokazatelji šta se dešava sa mladima, a podaci iz područja mentalnog zdravlja pokazuju da je stanje alarmantno.

– U grupi od 30 srednjoškolaca dvoje koristi marihuanu jednom sedmično ili češće, a svaki treći pije jednom nedjeljno ili češće, neki su od osnovnih podataka koji ukazuju da češće korišćenje alkohola i marihune prate lošiji indikatori mentalnog zdravlja – izjavila je vođa projekta Miranda Novak.

Svaki četvrti ispitanik ima značajne simptome anksioznosti i stresa, a u razredu od 24 učenika, barem jedan navodi da je pokušao samoubistvo, kazala je ona i ocijenila stanje alarmantanim. S druge strane, Novakova je dodala da što je veća samosvijest mladih manje je simptoma i ređe je konzumiranje alkohola i marihuane, prenela je Hina.

Rezultati pokazuju da je čak 39 odsto mladih jednom ili češće u poslednjih mjesec dana vidjelo vršnjačko zlostavljanje, a 18 odsto da su i sami doživjeli nasilje. Što se tiče sredstava zavisnosti, 70 odsto ih je konzumiralo alkohol u zadnjih 30 dana, mladići češće od djevojaka. Marihuanu je 14,7 odsto njih koristilo barem jednom u zadnjih 30 dana, a koriste i druga sredstava zavisnosti. Petina ih je odlazila u sportske kladionice u zadnja 3 mjeseca, a 12,4 odsto je igralo loto. Oko 40 odsto anketiranih je u partnerskoj vezi, od koji 11,6 odsto navodi iskustvo fizičkog nasilja, koje češće prijavljuju mladići od djevojaka.