28. januar – 10 najvećih prijetnji zdravlju svjetskog stanovništva – SZO

0
288

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) na svojim internetskim stranicama je objavila popis deset najvećih prijetnji zdravlju stanovništva, a jednom od najvećih smatra protivnike vakcinisanja.
Među prijetnjama koje su posledica ljudskog djelovanja WHO navodi zagađenje vazduha, klimatske promjene, loš zdravstveni sistem i siromaštvo te dodaje prijetnju od zaraze ebolom, HIV-om, virusom denge i obolijevanje od neinfektivnih bolesti poput karcinoma, dijabetesa ili bolesti vaskularnog sistema.
Od deset navedenih na svojoj internetskoj stranici, jednom od najopasnijih prijetnji zdravlju WHO smatra rastući trend odbijanja vakcinisanja i izostanak spremnosti za borbu protiv bolesti poput morbila. Posledica opiranja pojedinaca vakcinisanju uprkos njegovoj dostupnosti mogla bi unazaditi dosad postignuti napredak kada su posrijedi bolesti koje se mogu spriječiti uz pomoć odgovarajuće vakcine.
Vakcinisanje je, ističe WHO, jedan od najisplativijih načina za izbjegavanje određenih bolesti. Godišnje sprečava dva do tri milijona smrtnih slučajeva u svijetu, a još bi ih se jedan i po mogao spriječiti kada bi se poboljšala vakcinacija na globalnom nivou. Uprkos tim podacima sve je više onih koji ne vjeruju u djelatvornost vakcina, a kao razlog za izbjegavanje navode neprovjerene glasine ili teorije zavjere.