28. januar – FRANCUSKA USVOJILA ZAKON O SEDACIJI SMRTNO OBOLJELIH

0
263

Poslanici francuskog parlamenta usvojili su prijedlog zakona koji će dopustiti ljekarima da smrtno bolesne pacijente drže pod sedacijom sve do smrti, ali ipak zabranjuje eutanaziju ili asistirano samoubistvo. Poslije više godina napete debate o toj temi i dugačke procedure u parlamentu, prijedlog zakona o palijativnoj sedaciji je usvojen u donjem domu francuskog parlamenta, kao i Senatu.
Novi zakon će omogućiti pacijentima da zatraže duboku, trajnu sedaciju do smrti, ali samo u slučajevima kad je njihovo stanje takvo da će vjerovatno rezultirati brzom smrću.
Ljekarima će biti dopušteno da prekinu tretmane koji imaju za cilj održavanje u životu, uključujući vještačku hidraciju i hranjenje. Sedacija i sredstva za ublažavanje bolova će biti dopuštena čak i ako bi mogli da skrate život osobe. Zakon o palijativnoj sedaciji se odnosi čak i na pacijente koji ne mogu izraziti vlastitu volju, pa će se konsultirati članovi njihovih porodica
Debata o palijativnoj sedaciji aktualizovana je zbog slučaja Vincenta Lamberta, Francuza koji je u komi već šest godina, nakon saobraćajne nesreće. Njegova porodica je podijeljena oko toga treba li nastaviti brigu za njega.
Neki ljekari tvrde da bi eutanazija mogla da bude humanije rješenje.