28. novembar – Semafor zakazivanja pregleda stiže u bolnice – Hrvatska

0
315

Od sredine decembra Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje trebao bi da uvede novi način zakazivanja pregleda pacijenata za devet ključnih dijagnostičkih postupaka, piše Jutarnji list.

Preglede pacijenata će zakazivati ljekari porodične medicine, liste na koje ih upisuju biće jedinstvene te se isti pacijenti neće nalaziti na listama čekanja više bolnica, a upisivaće ih po brzini potrebe obavljanja postupka u tzv. semafor naručivanja, navodi Dnevnik.

Porodični ljekar će, kad otvori kompjuterski sistem HZZO-a (CEZIH), pred sobom imati centralnu listu naručivanja te tri boje mogućeg naručivanja: na crvenu će listu upisivati pacijente koji pregled moraju obaviti najkasnije u roku od dvije nedelje, a sistem će mu sam izbacivati zdravstvenu ustanovu najbližu pacijentu koja ima najbrži slobodni termin.

Na žutu listu upisivaće pacijente kojima pregled nije hitan, ali ne mogu čekati duže od onoga što za njihovu bolest predviđaju algoritmi liječenja. To znači da struka mora reći koji je rok za obavljanje određene dijagnostike, a da to čekanje ne utiče na progresiju bolesti. Na zelenu će se upisivati oni koji mogu čekati duže, odnosno idu na kontrolne preglede.

Na taj bi način zdravstveni sistem trebao da očisti dio lista čekanja, stvori realniji i pravedniji sistem te u mnogome rastereti pacijente.