28. oktobar – Svjetski dan borbe protiv psorijaze – Srbija

0
34

Udruženje 3P – Pacijenti protiv psorijaze je povodom Svjetskog dana borbe protiv psorijaze ukazalo da je važno da oboljeli budu motivisani i ohrabreni da razgovaraju sa dermatologom o svojoj bolesti i mogućnostima liječenja koje su sada mnogo veće nego prije nekoliko godina.

– Molimo sve pacijente, one koji su tek primijetili prve simptome bolesti, ali i one koji već godinama imaju psorijazu i možda misle da im niko ne može pomoći, da što prije odu na pregled kod dermatologa. Na raspolaganju su ljekovi za lokalnu i sistemsku primjenu, uključujući i biološku terapiju za pacijente sa umjerenim i teškim oblikom psorijaze – rekao je predsjednik Udruženja 3P Vladimir Kecić.

Dodao je da se primjenom biološke terapije povlače promjene na koži i smanjuje rizik od razvoja drugih oboljenja, a ono što je veoma značajno za pacijente – poboljšava se kvalitet njihovog života i mogu potpuno normalno da žive i sprovode socijalne i profesionalne aktivnosti.

Psorijaza nije zarazna već predstavlja hronično nezarazno autoimunsko oboljenje i nema potrebe da se ljudi boje kontakta sa pacijentima koji imaju psorijazu.

Sekcija za dermatologiju Srpskog ljekarskog društva nastavlja projekat Za život bez psorijazeP koji je započet u maju ove godine sa ciljem da se unaprijedi liječenje pacijenata sa psorijazom.

Psorijaza se javlja kod dva odsto populacije, pa je procjena da u Srbiji ima oko 140.000 pacijenata sa ovim oboljenjem, a 20 odsto njih ima tešku formu bolesti, koja zahtijeva sistemsku terapiju. Beta