28. septembar – Kovid potvrde obaveza i za pacijente – Hrvatska

0
210

Hrvatski nacionalni štab civilne zaštite donio je odluke o uvođenju obaveznih Kovid-potvrda u zdravstvenoj i socijalnoj zaštiti. Kovid-potvrda ili obavezno testiranje za one koji nijesu vakcinisani ili nijesu preživjeli virus biće uvedeni od 4.oktobra.

Jedna odluka odnosi se na uvođenje obaveznog testiranja svih zaposlenih u zdravstvenim ustanovama, preduzeća koja obavljaju zdravstvenu djelatnost i zdravstvenih radnika, druga se odnosi na obavezno testiranje svih zaposlenih u industriji socijalne zaštite, a treća na pacijente, tj. uvođenje posebnih mjera bezbjednosti institucije, preduzeća koja obavljaju zdravstvenu djelatnost i privatni zdravstveni radnici dužni su da postupe prilikom prijema pacijenata.

Zaposleni bez korona-sertifikata moraju se testirati dva puta nedeljno. Oni koji nijesu testirani ne smiju da idu na posao. Zdravstveni i socijalni radnici koji nijesu vakcinisani ili se nijesu oporavili od virusa moraće da se testiraju dva puta nedeljno. Zaposleni koji odbiju testiranje ili odbiju da predoče kovid-sertifikat ili odgovarajući drugi dokaz ne mogu ostati u prostorijama poslodavca, navedeno je u Odluci.

Pacijenti koji dolaze u bolnicu na planiranu hospitalizaciju ili planiranu intervenciju, prateći porođaj, roditelji ili staratelji koji ostaju sa djecom i osobe koje dolaze da prate pacijente i posjećuju hospitalizovane osobe moraće dostaviti potvrdu o preležanoj koroni ili druge odgovarajuće dokaze o vakcinaciji, piše Index.hr.