28. septembar – Od bolesti srca svakog dana umre 144 osobe – Srbija

0
372

        U Srbiji od bolesti srca i krvnih sudova svakog dana umre 144 ljudi. Samo prošle godine u ovoj zemlji kardiovaskularne bolesti (KVB) potpisale su 52.663 smrtovnice.

        Po broju oboljelih i umrlih od KVB Srbija je među vodećim zemljama u Evropi. Faktori rizika za nastanak bolesti su – pušenje, nepravilna ishrana, nedovoljno fizičke aktivnosti.

        Svjetski dan srca obilježava se 29. septembra, a cilj ovogodišnje svjetske kampanje je promocija svih oblika fizičke aktivnosti, jer je fizička neaktivnost jedan od faktora rizika.

        Direktorka Instituta za javno zdravlje Srbije Dr Milan Jovanović Batut dr Verica Jovanović kaže da prema podacima Registra za akutni koronarni sidrom (AKS) od iznenadne smrti, nestabilne angine pektoris i infarkta srca dnevno se registruje 61 oboljela osoba, a od tih bolesti dnevno umre 13 ljudi. Najniže stope obolijevanja i umiranja registovane su u Regionu Vojvodine, a najviše stope u Regionu Južne i Istočne Srbije. Gotovo 85 odsto prijevremene smrtnosti i više od 50 odsto obolijevanja od infarkta srca i moždanog udara može da se spriječi mjerama primarne prevencije.

        – Većina stanovništva u Srbiji fizički je neaktivna. Nedovoljnoj fizičkoj aktivnosti posvećeno je obiljžavanje svjetskog dana srca – navela je ona.