28. septembar – Zabrana pušenja i na kućnim terasama – Rusija

0
324

 

        U Rusiji 1. oktobra na snagu stupaju izmjene protivpožarnih propisa kojima se, između ostalog, zabranjuje pušenje na terasama u stambenim zgradama.

        Ove nove mjere pušači u Rusiju su dočekali sa iznenađenjem, prenosi BBC.

        Prema novim pravilima, „otvorena vatra“ je zabranjena na terasama zgrada, kao i stambenim prostorijama, spavaonicama i hotelima. Paljenje šibica i pušenje su, takođe, okarakterisani kao „otvorena vatra“, a zabranjeno je i roštiljanje, kao i paljenje svijeća.

        U prvom momentu došlo je do konfuzije oko toga da li je pušenje uključeno u zabranu, a jedan zvaničnik duvanske industrije je rekao da se nova pravila odnose samo na alkoholičare koji roštiljaju na terasi.

        Ipak, zvanično je kasnije potvrđeno da je pušenje zabranjeno, a za kršenje protivpožarnih pravila predviđena je kazna do 42 eura. Ostavljanje upaljene cigarete koja bi izazvala požar predstavlja, po novim pravilima, krivično djelo.

        Ovim povodom oglasio se i portparol Kremlja Dmitrij Peskov koji je rekao da ruska vlada odobrava sve odluke čiji je cilj spasavanje ljudskih života, prenosi Tass. Peskov je napomenuo i da ruski predsjednik Vladimir Putin, koji podržava zdrav način života, ne gleda s odobravanjem na pušače.