29. decembar – Prva transplantacija ljudske glave će biti moguća prije 2030. – Velika Britanija

0
402

63-godišnji hirurg tvrdi da napredak u neurohirurgiji, robotizaciji i transplantaciji matičnih ćelija znači da bi bilo moguće ponovo pričvrstiti čitavu kičmenu moždinu s pripadajućom glavom na drugo tijelo. Prva transplantacija ljudske glave mogla bi biti napravljena u sljedećoj deceniji, tvrdi neurohirurg NHS-a koji vjeruje da zna kako se ovaj podvig može postići, javlja Independent.

Prof. dr Bruce Mathew, bivši klinički direktor neurohirurgije pri Univerziteteskim nastavnim bolnicama Hull britanskog javnog zdravstva, radio je na SF romanu sa osnivačem Instituta za futurologiju Michaelom Leejem kada je shvatio potencijalni ključ uspjeha pomenute operacije. On vjeruje da hirurzi ne bi morali presaditi samo čovjekovu glavu, nego će morati cijelu kičmenu moždinu premjestiti u drugo tijelo.

Do sada se nekoliko naučnika koji su pokušali da izvrše transplantaciju glave uglavnom usmjerilo na metode koje razaraju kičmenu moždinu, ideju koju prof. Mathew, koji je obavio više od 10.000 operacija, opisuje kao “krajnje smiješnu”. No 63-godišnji hirurg tvrdi da napredak u nervnoj hirurgiji, robotizaciji i transplantaciji matičnih ćelija znači da bi bilo moguće ponovo pričvrstiti čitavu kičmenu moždinu s pripadajućom glavom na drugo tijelo. Predviđa da bi se to moglo dogoditi prije 2030. godine.