29. septembar – Abortus postao legalan – Australija

0
327

        Glasom Novog Južnog Velsa za promjenu starog zakona o abortusu, taj čin je postao legalan na teritoriji Australije. Akt koji je usvojen zamijeniće zakon star 119 godina koji su kritičari ocjenjivali kao veoma zastarjeo.

        Novi zakon dozvoljava trudnicama da do 22. nedjelje trudnoće same odluče o abortusu, a nakon toga potrebno je da dva doktora odobre zahvat.

        Ovaj zakon je duboko podijelio konzervativnu vladu države, a usvajanju su prethodile nedelje debate. Abortus je ranije bio moguć u Novom Južnom Velsu samo ako doktor odluči da trudnoća predstavlja ozbiljan rizik za zdravlje žene.

        Sve žene koje bi abortirale bez dopuštenja ljekara, rizikovale su zatvorsku kaznu do deset godina, a isto toliko je prijetilo i ljekaru koji bi taj zahvat obavio nelegalno.

        Poslanici koji su podržali zakon smatraju da će to biti veliki korak naprijed za cijelu državu.

        Ova dama iz Hong Konga oduvijek je voljela da se dobro oblači i da izgleda elegantno, a starost je u tome nije omela, pa je njena unuka pomislila kako bi bilo idealno da se Alis prijavi na oglas u kom su tražili modele starije od 65 godina.

        Žiri je izabrao Alis, a ona je riješila da se oproba u tome, uprkos tome što nije imala predstavu o poslu modela. Međutim, ispostavilo se da je dosta toga potrebnog već nosila u sebi, pa su se jedna za drugom nizale brojne reklame i saradnje sa poznatim brendovima.

        – Moja unuka je videla da zapošljavaju modele starije od 65 godina, pa je poslala moje fotografije i ispostavilo se da im se sviđaju. U početku nisam znala kako da se bavim manekenstvom, pa me je menadžerka puno naučila, a i ostale djevojke mi pomažu u šminkanju. Postepeno sam razvijala zanimanje za manekenstvo i postajala sam sve bolja u tome –  ispričala je Alis.