29. septembar – Finansiranje obaveznog skrininga za SMA u porodilištima – Srbija

0
86

RFZO planira da obezbijedi finansiranje obaveznog skrininga na SMA u svim porodilištima Srbije već početkom 2023. godine, rečeno je iz Fonda za zdravstveno osiguranje. Kažu da se “raspolaže dovoljnim kapacitetima u pogledu kadra i opreme”. Za to vrijeme, samo mame koje se porađaju u GAK Narodni front imaju ovu privilegiju – da im bebe budu testirane. Ipak, neke od njih su, zajedno s muževima, odlučile da je ne iskoriste. Koliko je važna rana dijagnostika SMA objasnio je dr Miloš Brkušanin podsjećajući kako se nasleđuje SMA, ali i kako mutacija gena može da nastane i bez “nasledstva” od roditelja, koji rizik nose braća i sestre, ukazao je na važne razlike prenatalnih testova… I da kod najtežeg, ali, nažalost, i najčešćeg tipa za nešto više od šest nedelja nepovratno odumre 95 odsto nervnih ćelija. Kod teškog oboljenja SMA izuzetno je bitno da se reaguje dok se ne ispolje ikakvi znaci, jer tada postoji najveća šansa da se spriječi odumiranje nervnih ćelija.

Na osnovu odluke Komisije RFZO iz sredstava budžeta liječi se 65 djece oboljele od SMA, navode iz Fonda.

Molekularni biolog dr Brkušanin, koji je sa Centrom za humanu molekularnu genetiku inicijator pilot projekta skrininga u GAK Narodni front, kaže da za šest nedelja, kod beba sa tipom 1, nastaje nepopravljivo oštećenje.

Centar za humanu molekularnu genetiku Biloškog fakulteta u Beogradu je prva laboratorija u Srbiji koja je počela da radi genetičke testove za SMA i to već 25 godina. Ovaj Centar i dr Brkušanin su inicijatori i pokretači pilot projekta u GAK Narodni front. Projekat su dodatno podržali Udruženje SMA Srbija na čelu sa predsjednicom udruženja dr Oliverom Jovović i ljekar iz Univerzitetske dječje klinike Tiršova prof. dr Dimitrije Nikolić, kao i ljekari GAK Narodni front gdje je koordinator projekta dr Tamara Šljivančanin Jakovljević. N1