29. septembar – SVJETSKI DAN SRCA

0
453

Cilj obilježavanja Svjetskog dana srca je povećanje nivoa svijesti stanovništva o tome da se oboljevanje i umiranje od kardiovaskularnih bolesti može spriječiti uvođenjem zdravih stilova života i na taj način produžiti produktivne godine života radno aktivnog stanovništva, smanjiti troškovi liječenja i ekonomske posljedice.
Svake godine u svijetu od bolesti srca i krvnih sudova mozga umire 17,1 miliona ljudi, što stavlja ovaj uzrok smrti na vodeće mjesto. Svjetski dan srca je ustanovljen kako bi se povećalo znanje o rizicima i unaprijedile mjere prevencije. Svjetska federacija za srce, zajedno sa svojim članicama, ističe da se 80% prijevremene smrtnosti usljed bolesti srca i moždanog udara može spriječiti kontrolom nekoliko značajnih faktora rizika, u koje spadaju pušenje cigareta, nepravilna ishrana i fizička neaktivnost.
Kardiovaskularna oboljenja izazivaju 29% svih smrtnih slučajeva u svijetu, što ih čini svjetskim ubicom broj jedan. Faktori rizika za nastanak kardiovaskularnih bolesti su: visok krvni pritisak, prekomjerna tjelesna težina, visok holesterol, upotreba duvanskih proizvoda, nedostatak fizičke aktivnosti i šećerna bolest.