03. decembar – Nezaposlenost najveći problem osoba sa invaliditetom – Srbija

0
206

U Srbiji oko 800.000 ljudi ima neku vrstu invaliditeta, a nepristupačnost, visoka stopa nezaposlenosti, diskriminacija, samo su neki od problema sa kojima se svakodnevno suočavaju.

Međunarodni dan osoba sa invaliditetom obilježava se 3. decembra, a uoči tog dana u Skupštini Srbije organizovan je skup Pristupačna budućnost, kako bi se ukazalo na probleme sa kojima se suočavaju, ali i šta je do sada urađeno.

Izvršna direktorka Nacionalne organizacije osoba sa invaliditetom Ivanka Jovanović kaže da osobe sa invaliditetom u Srbiji predstavljaju jednu od najvećih marginalizovanih grupa.

– Osobe sa invaliditetom se suočavaju sa brojnim preprekama, predrasudama, diskriminacijom, lošim socioekonomskim položajem. Korak po korak država u saradnji sa civilnim društvom i nacionalnom organizacijom osoba sa invaliditetom, vodi ka poboljšanju našeg položaja – rekla je ona.

Ministar za rad, zapošljavanje boračka i socijalna pitanja Zoran Ðorđević najavio je da će od 1. januara 2020. godine svako rješenje koje izda PIO fond biti štampano i na Brajevom pismu. Rješavanju problema pristupačnosti objektima osoba sa invaliditetom doprinjelo je i njegovo ministarstvo tako što je samo u ovoj godini finansirano postavljanje rampi u 77 ustanova.

U holu Skupštine Srbije priređena je i izložba posvećenu osobama sa invaliditeom koje su mijenjale svijet. Među osobama sa invaliditetom koje su mijenjale svijet su Stiven Hoking, Frida Kalo, Ludvig Van Betoven, Andrea Bočeli, Tomas Edison, ali i Vuk Stefanović Karadžić.