30. decembar – Rođene prve genetski uređene bebe

0
341

Kineski naučnik prof. He Đankue koji je šokirao svijet tvrdeći da je stvorio prve genetski modifikovane bebe, u kućnom je pritvoru u malom univerzitetskom pansionu u gradu Šenžen i pod nadzorom desetak neidentifikovanih muškaraca. Tako će ostati do daljnjeg.

Prof. He Đenkue je krajem novembra zapanjio globalnu naučnu zajednicu kada je potvrdio da je stvorio prve bebe na svijetu od genetski uređenih embriona, koji su usađeni u ženu koja je kasnije rodila blizance. Iako nije pružio dokaze o tome da su rođeni blizanci genetski uređeni, predstavio je podatke koji sugerišu da je to zaista i učinio. Prof. Đankuej, tvrdi da je izmijenio DNK bliznakinja Luli i Nani u pokušaju da ih učini otpornim na virus HIV. Prema njegovoj izjavi, on je koristeći tehnologiju editovanja genoma, poznatu kao CRISPR-Cas9, inaktivirao gen CCR5 koji kodira protein vrlo važan u procesu napada HIV na T limfocite. Naime, HIV koristi protein- receptor CCR5 kako bi ušao u T-limfocite. Inaktivirajući samo jedan gen, Đankuej je zatvorio kapiju za ulazak virusa humane imunodeficijencije u T limfocite i zapravo učinio organizam otpornim na HIV. Ovo bismo mogli nazvati molekularnom vakcinom protiv HIV-a. Naučnici u Kini i svijetu osudili su tvrdnje ovog naučnika za kojeg smatraju da je otišao predaleko. Mnogi kineski naučnici su rekli da ovaj projekat simbolizuje intenziviranje napora prof. Heja i njegovog tima kada je riječ o naučnim dostignućima, ali je mana zanemarivanje etičkih standarda. Prema njihovom mišljenju, zapravo najozbiljniji prekršaj kineskog naučnika je to što nije svoje rezultate objavio javno, učinio dostupnim široj akademskoj zajednici, kako bi svi tačno imali uvid u to šta je uradio. Ulozi u igru genetičkog editovanja su veoma visoki, pogotovo ako se radi o editovanju ljudskog genoma. Prof. He je stvar uradio tajno, praktično iza leđa ne samo univerziteta za koji je radio, nego i iza leđa cijele naučne zajednice.

Prof. He je objavio da postoji još jedna trudnica koja nosi genetički modifikovan fetus. O detaljima ove trudnoće se malo zna.
U međuvremenu, Kina je naredila obustavu svih istraživanja koja rade genetičko editovanje ljudskih genoma.