30. maj – Kazne za odbijanje vakcine do 500 eura – B i H

0
293

Inspekcije u Bosni i Hercegovini su počele da sprovode zakonom propisane mjere kako bi sankcionisale roditelje koji ne vakcinišu djecu protiv malih boginja, objavili su lokalni mediji podsjećajući da se i ta zemlja suočava sa rastućom prijetnjom širenja ove bolesti.
U Republici Srpskoj prijavljena su 53 slučaja malih boginja, a provjerama je utvrđeno da 48 među njima nisu bili vakcinisani uprkos zakonskoj obavezi.
Nešto manji broj oboljelih zabilježen je na području Federacije BiH, ali problem je zajednički za cijelu državu jer je, prema dostupnim podacima, u 2017. protiv malih boginja vakcinisano svega 63,5 odsto djece a za cjelokupnu zaštitu od širenja ove bolesti bilo bi neophodno obuhvatiti 95 odsto.
Lokalne vlasti su počele da sprovode dodatne mjere pa su bolnice i domovi zdravlja dostavili zdravstvenoj inspekciji podatke o roditeljima koji djecu nisu podvrgli obaveznom programu imunizacije.
Do sada su okončana dva sudska postupka u kojima je sud roditeljima izrekao najnižu zakonom propisanu kaznu od 100 konvertibilnih maraka (50 eura).
Naveća novčana kazna koju sud može izreći je 1000 KM (500 eura)