30. maj – Održan skup Korak dalje u liječenju hepatitis C – Srbija

0
272

Ministarstvo zdravlja Srbije poslednjih godina veoma vodi računa o oboljelima od hepatitisa koji svake godine pogodi sve veći broj ljudi i neophodno je da se obezbijede pravni okviri za finansiranje liječenja, izjavila je pomoćnica ministra zdravlja Danijela Urošević.
– U 2018. godini smo sa RFZO obezbijedili liječenje inovativnim ljekovima za veliku grupu osoba koje se bore sa ovom bolešću – rekla je Urošević na skupu Korak dalje u liječenju hepatitisa C.
Ministarstvo zdravlja je sa ekspertima u završnoj fazi izrade nacionalnih strateških dokumenata koji podrazumevaju preventivno liječenje od hepatitisa.
Globalna eliminacija hepatitisa C podrazumijeva uvođenje koncepta mikroeliminacije HCV, što podrazumijeva liječenje unutar specifičnih grupa pacijenata, rečeno je na današnjem skupu. Predlog upućen sa ovog skupa jeste da se mikroeliminacija primjenjuje na oboljele od hemofilije i bubrežne bolesnike na dijalizi.
-Mi smo počeli ovaj proces koji podrazumijeva koncept liječenja dobro praćenih i definisanih grupa bolesnika, a upravo bolesnici na hemodijalizi i s hemofilijom su takve grupe i preliminarni rezultati su sjajni – rekla je zamjenica direktora Klinike za infektivne i tropske bolesti dr Ivana Milošević.
Udruženja oboljelih od hepatitisa C, u okviru kampanje Skriveni u javnosti, ulažu napore kako bi se podigla svijest javnosti o ovoj bolesti.
Predsednik Udruženja hemofiličara Srbije Dejan Petrović rekao je da je primjena mikroeliminacije značajan korak i da će se udruženim snagama boriti da se zaustavi širenje infekcije hepatitisa C.