30. maj – Uređaj koji analizira krv za samo nekoliko minuta – SAD

0
332

Doba ljekara koji prepisuju jake antibiotike dok čekaju laboratorijske analize možda se bliži kraju, zahvaljujući novom uređaju koji te rezultate daje u roku od nekoliko minuta umjesto nekoliko dana. Uređaj je napravio tim s univerziteta Pensilvanija, a on je opisan u izdanju naučnog časopisa Proceedings of the National Academy of Sciences.

Naprava koristi mikrotehnologiju da bi zarobila ćelije bakterija koje potom mogu biti posmatrane elektronskim mikroskopom. Tom tehnikom je moguće u roku od 30 minuta saznati da li je određena bakterija prisutna u uzorku, kao i njenu osjetljivost na medicinske tretmane putem izlaganja nekim ljekovima i utvrđivanja otpornosti. Ukoliko je bakterija otporna, antibiotici neće djelovati. U današnjim laboratorijama taj proces traje tri do pet dana.

-Sada prepisujemo antibiotike iako ne znamo koje bakterije su prisutne – rekao je Pak Kin Vong, jedan od tvoraca revolucionarnog uređaja.
Osim otkrivanja prisustva bakterija, naprava je u stanju i da odredi njihov tip, kroz posmatranje oblika ćelija. Ipak, neće biti moguće tačno odrediti o kojoj bakteriji se radi, a Vong kaže da tim radi na dodatnom molekularnom pristupu koji će omogućiti i klasifikaciju bakterija.