30. mart – Prkose koronavirusu i cijelom svijetu – Švedska

0
269

Za razliku od drugih zemalja širom svijeta, Švedska u doba pandemije nije uvela stroge zabrane i kazne kako bi spriječila širenje koronavirusa. Ulice Stockholma su tihe, ali nisu puste, ljudi su i dalje na terasama kafića u centru grada, a trgovci prodaju cvijeće. Mladi sjede u parkovima, neki se pri susretu još rukuju i grle.

Nakon duge i mračne skandinavske zime, ni pandemija koronavirusa nije zadržala Šveđane u domovima, iako građani u mnogim djelovima svijeta ne izlaze iz kuća i po pravilu ne mogu naći otvorene restorane ili prodavnice ni u doba dana kada im je kretanje dopušteno.

Švedska vlada nije uvela stroge zabrane ili kazne kao druge zemlje, jer vjeruje da će građani biti odgovorni i disciplinovani i poštivati preporuke o distanciranju od drugih ili ostati kod kuće ako im nije dobro. I oni to zaista i čine.

Švedske vlasti su savjetovale građanima da primjenjuju socijalno distanciranje, odnosno izbjegavaju fizički kontakt s ljudima i da rade od kuće ako je moguće. Starije od 70 godina pozvale su na samoizolaciju iz opreza u njihovim domovima.

U poređenju s drugim državama koje su mahom uvele restriktivne mjere u borbi protiv pandemije, Švedska je izuzetak jer je građanima ostavila dosta slobode, uzdajući se u njihovu odgovornost.

U Švedskoj je zabranjeno okupljanje pred šankom u barovima, ali dopušteno je sjedenje za stolovima kafića i restorana. Srednje škole i fakulteti su zatvoreni, ali predškolske ustanove i osnovne škole rade kao i dosad.

U Švedskoj, sa 10 miliona stanovnika, infekcija koronavirusom potvrđena je kod 3.700 osoba, od kojih je umrlo 110.