31. oktobar – NOVI TEST ZA RANO OTKRIVANJE KANCERA – Velika Britanija

0
374

Novi test krvi mogao bi da djeluje kao rani sistem upozorenja na kancer. On pronalazi mutacije u crvenim krvnim zrncima prije pojave simptoma raka. Test bi mogao da postane jednostavan i neinvazivni način za provjeru pacijenata. Pronalaženje raka u ranoj fazi može da predstavlja razliku između života i smrti. Novi test krvi mogao bi da promijeni način za uspostavljanje dijagnoze tako što bi pružio naznake u ranoj fazi bolesti. Naučnici na univerzitetu Svonsi u Velsu predstavili su ideju.
– U tom testu krvi mi ne mjerimo prisustvo kancera, mi mjerimo prisustvo mutiranih crvenih krvnih zrnaca kao kolateralne štete koja se pojavljuje kao sporedni efekat pojave raka. Osnova testa je potraga za veoma rijetkim ćelijama koje su pokupile mutaciju. Broj mutiranih crvenih krvnih zrnaca kod zdrave osobe je oko 5 mutiranih ćelija na milion, tako da morate da provjerite milione crvenih krvnih zrnaca kako bi pronašli one sa mutacijom. Ti brojevi povećavaju se kod pacijenata sa rakom na 40 do 50 mutacija u prosjeku – kaže profesor na univerzitetu Svonsi dr Geret Dženkins.
Test je izveden na uobičajenoj laboratorijskoj opremi koja traga za mutacijama u milionima crvenih krvnih zrnaca. Te mutirane ćelije imaju nedostatak određenog površinskog proteina koje normalne ćelije obično imaju.
Istraživači su ispitivali uzorke krvi od oko 300 osoba od kojih su sve imale rak jednjaka. Najnovije tehnologije mogle bi da spasu milione ljudi od raka, vodećeg uzroka smrti širom svijeta.