4. septembar – OTROVNI INSEKTI MOGU LIJEČITI SUPERBAKTERIJE – Velika Britanija

0
235

Svijet insekata još uvijek je pun misterija, pogotovo kad se radi o smrtonosnim bubama. Jedna grupa naučnika u Velikoj Britaniji trenutno radi na sastavljanju „hemijske biblioteke“ peptida koji se nalaze u otrovu smrtonosnih insekata, u nadi da će pronaći lijek protiv superbakterija otpornih na antibiotike.
Većina plastičnih kutija u kojima živi oko 400 insekata, imaju zlokobnu oznaku što znači da je njihov ujed ili veoma bolan ili smrtonosan. Otrov koji ispuštaju sastavljen je od stotina hemikalija od kojih svaka ima svoj cilj i način na koji djeluje, te su zbog toga izuzetno zanimljive za medicinska istraživanja.
-Neki od njih ubijaju bakterije poput ešerišije koli i stafilokoke, što je trenutno veroma relevantno s obzirom da savremeni ljekovi prestaju da djeluju. Takođe smo pronašli otrove koji modifikuju i uništavaju ćelije raka – kaže upravni direktor kompanije Venomtech, dr Stiven Trim.
Pronalaženje novih načina za neutralisanje bakterija postalo je zadatak od ogromnog značaja zbog prevelikog korišćenja antibiotika i pojave superbakterija, kao što je tuberkuloza koja je postala otporna na tradicionalne ljekove. Otrovi životinja se već koriste u medicini, ali sa oko 100 hiljada različitih otrova iz životinjskog svijeta, još mnogo toga je neotkriveno. Trim kaže da istraživači iz “Venomtecha” pokušavaju da izoluju i naprave spisak sastavnih djelova tih otrova kako bi pronašli one od kojih mogu da se naprave novih ljekovi.