6. avgust – BORBA ZA SPAS MAJKI I NOVOROĐENČADI – SAD

0
323

Zbog velike smrtnosti majki i novorođenčadi u siromašnim zemljama neophodno je izumiti jeftine medicinske uređaje. Najbolji pokazatelj globalnog jaza između bogatih i siromašnih država je pristup medicinskoj tehnologiji. Kako bi smanjile smrtnost novorođenčadi i njihovih majki u siromašnim zemljama, vlade i humanitarne organizacije od inžInjera traže da izume jeftine medicinske uređaje i tretmane koji bi mogli imati široku distribuciju. Napredak u medicini je impresivan, ali često ne dotiče najsiromašnije. Blizu 80 posto medicinske tehnologije namijenjeno je liječenju samo 10 posto svjetske populacije.
U posljednjih šest godina inovatori se okupljaju u Vašingtonu kako bi se takmičili za grantove kojima bi svoje koncepte pretvorili u praktične proizvode, nutritijente i terapijska rješenja za manje razvijene države. Jedan takav projekat je i razvoj jeftinog uređaja za praćenje tjelesne temperature, koji su razvili indijski dizajneri kako bi spriječili hipotermiju kod novorođenčadi. Uređaj od livenog željeza za kuvanje, testiran u Kambodži, obogaćuje hranu i piće za anemične majke.
– U posljednjih šest godina, više od 4.000 ovakvih ideja takmičilo se u konkurenciji više stotina zemalja. Od tog broja, stotinu inovacija sada je u masovnoj upotrebi. Sudije biraju pobjedničke projekte ne samo na osnovu njihovog tehničkog kvaliteta ili društvene koristi, već moraju imati poslovni model. Mogu li napraviti nešto finansijski samoodrživo, razumiju li dovoljno tržište i sl. – kaže Carol Dahl iz fondacije Lemelson.